O pieczarkach

Przepisy

Kapusta słodka z pieczarkami, pieczone pierogi, kulebiak drożdżowy
z kapustą i pieczarkami.

Kapusta słodka z pieczarkami

Składniki
  • 1 główka kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • pół kostki margaryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 jabłko
  • cukier
  • przyprawa Kucharek
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Kapustę poszatkować i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Opłukane pieczarki pokroić 
w plastry, skropić sokiem z cytryny i poddusić na margarynie. Do kapusty dodać pieczarki, starte jabłko 
i doprawić do smaku przyprawami.



Pieczone pierogi

Składniki na ciasto
  • 50 dag twarogu
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • sól
  • 1 jajko
Składniki na farsz
  • 40 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Twaróg rozdrobnić, dodać 1 płaską łyżeczkę soli, miękką margarynę i mąkę. Wyrobić dość gęste ciasto (jeżeli jest rzadkie dosypać mąki). Drobno posiekane pieczarki i cebulę usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Następnie przestudzić farsz, dodać jajko i bułkę tartą, wyrobić masę. Z ciasta i farszu uformować pierogi, posmarować jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 ⁰C.



Kulebiak drożdżowy z kapustą i pieczarkami

Kulebiak to duży pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa, grzybów itp. Na Podlasiu do tej pory gospodynie nie wyobrażają sobie świąt Wielkanocnych bez kulebiaka z kapustą i grzybami. Zapomniana Kuchnia Polskich Kresów, autor Agnieszka Kozłowska

Składniki na ciasto
  • 35 dag mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • tłuszcz do formy
Składniki na farsz
  • 65 dag kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • olej
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Kapustę pokroić i udusić w małej ilości wody. Cebulę podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajko i resztę mąki, wyrabiać ciasto. Dodać roztopionego ciepłego masła i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę i rozciągnąć rękami na prostokątny płat. Powierzchnię wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, w kilku miejscach głęboko nakłuć widelcem. Upiec na złoty kolor w średnio gorącym piekarniku. Podawać gorący, pokrojony w poprzek na grube kawałki i polany sosem. 

DO GÓRY

Serwis wykorzystuje pliki cookies. W dziale Polityka Prywatności mogą Państwo przeczytać o zasadach ich używania oraz ustawieniach plików cookies w przeglądarkach internetowych. Korzystając z serwisu akceptują Państwo wymienione w Polityce prywatności postanowienia.