O pieczarkach

Grzyby na przestrzeni wieków 

Z wielu historycznych wzmianek wynika, że grzyby odegrały ważną rolę w starożytnej Grecji, Indiach i Mezopotamii. Istnieją w kronikach informacje mówiące o ich wzniosłej pozycji na liście kulinarnej. Grecy uznawali je za pokarm bogów, Egipcjanie podawali je wyłącznie faraonom, gdyż twierdzili, że są zbyt cennym produktem dla zwykłych śmiertelników. Około 400 lat p.n.e. po raz pierwszy lecznicze właściwości grzybów opisał Hipokrates (prekursor współczesnej medycyny). Trzeba jednak zaznaczyć, że grzyby były już wcześniej używane w medycynie ludowej Chin, Japonii, Malezji, natomiast na Zachodzie spożywano je przede wszystkim z powodu wartości odżywczych.
W Polsce grzyby są bardzo popularne i chętnie zjadane, zarówno te dziko rosnące w lasach i na łąkach, jak i hodowlane. Z pośród 2500 gatunków dzikich grzybów, zaledwie 22 gatunki udało się hodować w celach komercyjnych.
Na podstawie chemicznego składu grzybów jadalnych stwierdza się, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy, zawierający podstawowe składniki: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały.
Właściwe przechowywanie grzybów sprzyja ich świeżości. Czego należy przestrzegać, aby zachować świeżość na dłużej?
Kapusta słodka z pieczarkami, pieczone pierogi, kulebiak drożdżowy
z kapustą i pieczarkami.
DO GÓRY

Serwis wykorzystuje pliki cookies. W dziale Polityka Prywatności mogą Państwo przeczytać o zasadach ich używania oraz ustawieniach plików cookies w przeglądarkach internetowych. Korzystając z serwisu akceptują Państwo wymienione w Polityce prywatności postanowienia.