Recertyfikacja GLOBALG.A.P.

Recertyfikacja GLOBALG.A.P. dla Grupy Producentów: Grzybek Łosicki. GLOBALG.A.P. to niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej.
Standard ten, pierwotnie pod nazwą EUREPG.A.P., powstał w 1997 r., jako inicjatywa grupy roboczej sieci handlu detalicznego zrzeszonej w organizacji EUREP (Euro-Retailer Produce Working Group). Celem jej było wypracowanie wspólnych procedur oraz jednolitego standardu dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) i zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 

Głównymi inicjatorami tego systemu były sieci supermarketów, a powstał on we współpracy z naukowcami, rolnikami i producentami środków do produkcji. Głównym powodem powstania tego systemu było zminimalizowanie zagrożenia wynikającego z obrotu „skażoną żywnością”, i dbanie o zdrowie konsumenta już podczas produkcji żywności, jednocześnie dbając o środowisko oraz zdrowie i dobro pracowników. System ma zasięg globalny - członkowie organizacji pochodzą z Europy, Australii i Oceanii, Azji, Afryk oraz Ameryki Północnej i Południowej. GLOBALG.A.P. wyznacza minimalne standardy produkcyjne w celu uzyskania wysokiej jakości produktów pierwotnych, takich jak warzywa, grzyby itd.
DO GÓRY

Serwis wykorzystuje pliki cookies. W dziale Polityka Prywatności mogą Państwo przeczytać o zasadach ich używania oraz ustawieniach plików cookies w przeglądarkach internetowych. Korzystając z serwisu akceptują Państwo wymienione w Polityce prywatności postanowienia.